Spenótos csontos csirkemell krumplipürével

Az egyik kedvenc gyorsan elkészíthető ételem a spenótos csirkemell. Tulajdonképpen fél óra alatt össze lehet dobni ezt az ütős kis ebédet. A spenót lehet fagyasztott vagy friss,  pép vagy leveles is. Nekem a kedvencem a friss bébispenót, de mivel ez csak korlátozottan áll rendelkezésre, ezért általában fagyasztott leveles spenótot szoktam használni. Csirkemellből én a csontosat preferálom, mivel ha egyben sütjük sokkal finomabb lesz. A csont és bőr nem engedi kiszáradni, így általában azok is szeretik az egyben sült csontos mellet, akik nem szeretik annyira a csirkemellet.

Hozzávalók

egy csontos csirkemell
20-30 dkg friss spenót
3-4 gerezd fokhagyma
tejszín (vagy zsíros tej)
rozmaring, petrezselyem, bazsalikom, pirospaprika, kurkuma, só, bors
római kömény (opcionális)

A csirkemellet alaposan megmosom és jól befűszerezem. Pirospaprikából és kurkumából elég egy késhegyni, az összes többi fűszerrel nem érdemes fukarkodni. Ha valaki szereti, akkor megbolondíthatja egy kevés római köménnyel, ami kellemes aromát kölcsönöz a csirkének. 2 darab egész, héjas fokhagyma gerezdet rakok mell. Lefóliázom és már mehet is az előmelegített 180 fokos sütőbe.
Miközben sül a csirke felrakom főni a krumplit a krumplipüréhez és elkészítem a spenótot.
3 gerezd fokhagymát finomra vágok.
Vajon megpárolom a spenót leveleket: mikor elkezdnek összeesni, hozzáadom a fokhagymát, sózom, borsozom és fedő alatt tovább rotyogtatom. Mikor már a fokhagyma is megpuhult, akkor felöntöm kb 1 dl tejszínnel és összefőzöm. Mire elkészül, levehetjük a csirkéről a fóliát. Ekkor érdemes kicsit bevagdosni, hogy a csont környékén is alaposan átsüljön. Be lehet vágni az elején is, de akkor nem lesz olyan szép, mert sülés közben sokkal jobban szétnyílik a hús és összesül a bőre. Addig süssük, amíg szép, piros, ropogós nem lesz a bőre.
A pürét vajjal, tejszínnel és szerecsendióval készítem el.



Tálaláskor a csirke szaftjával locsoljuk meg a krumplit és tegyük a tetejére az egyik meghámozott sült fokhagymagerezdet. 
Ha mélyhűtött spenótpürével készítjük az ételt, akkor érdemesebb krumplikrokettel tálalni, mert olyankor a spenót sokkal szaftosabb, inkább szósz szerű lesz.

 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések